Cum sa stabilesti pretul corect pentru un website
Stabilirea pretului unui site web depinde de cativa factori esentiali: costurile de realizare, structura pietei - nivelul cererii in raport cu oferta si preturile concurentei.
Costul de realizare. Realizarea unui website sau aplicatii web presupune folosirea unui anumit volum si calitate de resurse umane - proiect manager, designeri, dezvoltatori, copywriteri - si resurse materiale - infrastructura folosita pentru o anumita perioada de timp in functie de complexitatea proiectului. Pentru de a stabili o cotatie de pret, este esentiala stabilirea unui cost de realizare cat mai exact, acesta fiind stabilit pe pagina, pe ore de lucru sau pe intregul proiect. Ca sa estimezi costul corect, trebuie sa sti raspunsul la cateva intrebari esentiale legate de proiect.
Ce fel de proiect se doreste? Se poate dori realizarea unui site simplu de prezentare, un catalog online, blog, magazin online sau unui alt fel de aplicatii web.
Ce volum si ce tip de continut media este necesar? Trebuie sa cunoasti cateva elemente esentiale: numarul de pagini, tipul acestora - statice sau generate dinamic, volumul textelor si suportul de furnizare a acestora (pe hartie sau in format electronic - pdf, html), volumul imaginilor si necesitatea de prelucrare a lor, precum si nevoia altor resurse media ce vor fi realizate si/sau publicate pe site - continut flash, multimedia.
Cum se va gestiona continutul? Trebuie sa explici clientului faptul ca in timp sunt necesare modificari si adaugari de continut media, acest continut putand fi gestionat de tine ca designer sau ca un serviciu separat - de mentenanta, sau prin intermediul unui CMS. Folosirea unui astfel de sistem implica de asemenea un cost suplimentar precum si abilitati tehnice specifice.
Care este termenul pentru finalizarea proiectului? Cu cat un termenul de realizare al unui proiect este mai mic cu atat costurile cresc si implicit pretul final. Trebuie sa fii sincer cu clientii, sa stabilesti realist termenul limita si sa respecti acel termen. In cazul in care acel termen nu mai poate fii respectat, indiferent de cauze, trebuie sa iti informezi si clientul.
Ce experienta este necesara pentru proiect? Trebuie sa ti cont de abilitatile tehnice necesare pentru a finaliza un anumit proiect. Daca unele proiecte se pot realiza doar cu abilitati de design, html, css, javascript, flash cunoasterea unor sisteme de management al continutului - CMS-uri, pentru altele sunt necesare abilitati de programare, seo, marketing. Cu cat ai mai multa experienta in web design, cu atat poti cere preturi mai mari pentru proiectele pe care le realizezi.